Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi Nedir ?

Enerji Kimlik Belgesi (EKB)’nin görevi, elektronik ve mekanik cihazlarda yer alan enerji sınıflandırmaları gibi yapıları da enerji sınıflarına göre ayırmaktır. Bu sınıflandırmayı yapmak için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği yayınlanmıştır. Amaç yapıların hangi enerji sınıflarına ait olduklarını tespit etmektir.

Kim Düzenler?

EKB, Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş EKB uzmanları tarafından düzenlenir. EKB uzmanları aldıkları eğitim ve sertifika neticesinde bu belgeyi düzenlemeye hak kazanmış kişilerdir.

Enerji Kimlik Belgesi Sınıfları Nelerdir?

Bu sınıflandırma A, B, C, D, E, F veya G şeklinde ifade edilir. Eğer A sınıfı bir yapıya sahipseniz, yapınızın enerji verimliliği yüksektir, bir başka deyişle, diğer yapılara göre aynı enerjiyi harcadığınızda siz daha çok verim elde edersiniz. Eğer G sınıfı bir yapıya sahipseniz diğer yapılara göre aynı enerjiyi harcadığınızda siz daha az verim elde edersiniz.

Mevcut ve Yeni Yapılarda Fark Nedir?

Bu noktada, 2011 yılından önce Yapı Ruhsatı (İnşaat Yapma Ruhsatı) alınan mevcut bir yapı için EKB düzenlenecekse herhangi bir sınıfa ait olma zorunluluğu bulanmamaktadır.

Ancak yeni yapılacak bir yapı için EKB düzenlenecekse bu durumda minimum C sınıfının sağlanması gerekmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi Doğruluğu Nasıl Kontrol Edilir?

EKB’nin doğruluğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığının bünyesinde bulunan Binalarda Enerji Verimliliği Uygulaması BEP-TR 2 sisteminden kontrol edilebilmektedir.

Enerji Kimlik Belgesi İçin Gerekli Neler Gereklidir?

YENİ YAPILACAK YAPILARDA;

1) Güncel Mimari,

2) Elektrik,

3) Mekanik,

4) Isı Yalıtım Projeleri

5) Yapı Ruhsatı

MEVCUT YAPILARDA,

1) Mimari Proje

2) Yapı Ruhsatı

3) Yapının sahip olduğu mekanik ve elektrik tesisat bilgilerini gösterir belge


Seart Mimarlık Ltd. Şti. olarak, EKB Uzmanı Sertifikasına sahip, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkili kılınmış EKB Uzmanı ekibimiz ile EKB hazırlamaktayız.